The Social Dilemma: Derfor er mennesket vigtigere end nogensinde før

Jeg brugte min fredag aften på at se “The Social Dilemma” på Netflix. En interessant ny dokumentar, der viser bagsiden af medaljen på sociale medier.

En dokumentar, der i den grad gav mig lyst til at kyle min mobil – min digitale sutteklud – ud af vinduet. For lige pludselig føltes det temmelig ubekvemt. Den magt, den lille device rent faktisk har over min psyke!

Inden vi kommer for godt i gang, skal vi naturligvis minde os selv om, at Netflix selv ikke ligefrem er klassens duksedreng. De vil have, at vi bruger så meget af vores tid som muligt på at konsumere deres produkter.

Men “The Social Dilemma” fortæller os på en meget indlevende måde, hvor meget lort, der er i omløb på sociale medier, og hvor mange brodne kar der findes overalt. Og ikke mindst: At det faktisk virkelig er nemt at blive hjernevasket. Nemmere end vi tror.

Mange af os kan – helt utilsigtet – have en tendens til, på nettet, at følge andre med samme verdensbillede som os selv. Og algoritmerne på f.eks. Facebook forstærker dette billede, således at vi kun hører fra andre “ligesindede”. På den måde lulles vi hurtigt ind i en tro på at vores verden er konstrueret på én måde.

Men det er den jo ikke! Verden er fantastisk og mangfoldig!

Dette kan blive et stort, demokratisk problem. Hvis det ikke allerede nu er blevet det. Se bare på alle konspirationsteorierne, der florerer rundt på nettet lige nu. Og hvem har ikke hørt om fake news? Hvad er sandhed, og hvad er det pure opspind? Og så ser vi ekstremisme på nettet. Og ikke mindst debatterne rundt omkring. Grøftegravning. Identitetspolitik. Os versus dem.

At vi mediebrugere efterhånden ser så opdelte billeder af verden er et resultat af, at f.eks. Facebooks algoritmer er gået grassat – og det får folk til at gå grassat i virkeligheden. Det er blandt andet det, som dokumentaren kommer ind på, fortalt af tidligere medarbejdere hos Facebook, Google, Pinterest osv.

Dokumentaren kommer med nogle eksempler ind på, hvordan man potentielt kan gøde jorden for, at ens online liv kan ende med at skabe store konsekvenser i virkeligheden. Vi har set det via terrorgruppernes brug af sociale medier. Et andet eksempel er optøjerne i USA og Frankrig.

Disse anbefalinger fra dokumentaren har jeg personligt taget til mig:

  • Vær varsom med at klikke på hvad der bliver anbefalet til dig af algoritmerne.
  • Vær kritisk omkring hvad du finder på nettet. Del ikke shit.
  • Fjern telefonens notifikationer (tag magten over din tid tilbage)
  • Gå ud i samfundet og snak med andre mennesker. Indgå i nogle rigtige fællesskaber.

Se traileren: https://youtu.be/uaaC57tcci0

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top