Anslået læsetid: 4 Minutter
Webtilgængeligheden er stadig ikke helt i orden på offentlige websteder, fastslår rigsrevisionen.
Danske ministerier og regioner har ikke fuldt ud sikret, at deres websteder er tilgængelige for borgere med handicap eller funktionsnedsættelse. Konsekvensen er, at borgere med handicap eller funktionsnedsættelse har ringere muligheder end andre borgere for at anvende eller tilgå vigtige informationer på offentlige websteder.
Det finder Rigsrevisionen utilfredsstillende, skriver de i en nyhed på deres hjemmeside.
I Rigsrevisionen fører man kontrol med regeringen på vegne af Folketinget. Rigsrevisionen ser især på områder, hvor statens midler ikke forvaltes ordentligt, eller hvor den politisk aftalte indsats og service ikke bliver leveret.
Webtilgængeligheden er ikke på plads siger rigsrevisionen
Rigsrevisionen har selv taget initiativ til den nyligt offentliggjorte undersøgelse, hvor de tager temperaturen på webtilgængeligheden. Siden september 2020 har offentlige websteder skullet sørge for at overholde webtilgængelighedsloven, således at digitalt udfordrede borgere også kan være med.
Men mange ministerier og regioner dumper kravene til webtilgængelighedsloven, viser konklusionen:
- 12 ud af 21 ministerier og 3 ud af 5 regioner havde ikke afgivet tilgængelighedserklæringer i overensstemmelse med kravene i lovgivningen for alle de websteder, som de er ansvarlige for.
- 61 % af forsiderne på ministeriernes og regionernes websteder overholdt ikke ét eller flere krav til webtilgængelighed.
- Digitaliseringsstyrelsen har ikke fulgt op på, om påbuddene efterleves, hvis en offentlig myndighed har haft fejl eller mangler i tilgængelighedserklæringen.
Undersøgelsen omfatter 526 offentlige websteder fordelt på 21 ministerier og 5 regioner.
Krav og kompetenceløft er vejen frem
Webtilgængelighedsbureauet Inklusio mener dog ikke, at løsningen hedder mere test, flere standarder eller regler, skriver CEO Stein-Erik Skotkjerra på bureauets LinkedIn profil:
-Alle offentlige indkøb skal stille krav til tilgængelighed og digital inklusion som en central del af alle processer, og de nødvendige ressourcer skal afsættes til at sikre og implementere disse krav i praksis.
Derudover skal de, der arbejder med web, på skolebænken, mener Inklusio:
– Der er brug for et stort kompetenceløft blandt både ledere og ansatte i den offentlige sektor. Herudover er der et kæmpe behov for kompetence hos designere, udviklere og andre roller inden for digitalisering.
Folketinget har nu modtaget rigsrevisionens beretning
Undersøgelsen om webtilgængeligheden i det offentlige Danmark af Rigsrevisionen er nu afgivet til Folketinget med Statsrevisorernes kritiske bemærkninger.
Senest 4 måneder efter, at beretningen er afgivet til Folketinget, skal den eller de pågældende ministre redegøre for de problematikker, der bliver rejst i beretningen.
Læs mere om MB Digitals arbejde med webtilgængelighed
Det kører ikke rigtig for os danskere med digital inklusion.
Det kan vi, der er døve, godt skrive under på. Der er stadig alt for mange talevideoer uden tekster – og det er det absolutte fåtal, der tænker tegnsprog ind. Også selv om dansk tegnsprog er anerkendt på linje med dansk. Og så kan dansk være svært, og derfor skal sproget ikke være for vanskeligt at læse.
Heldigvis er vejen frem øget bevidsthed. Det er lykkedes at få mange af os at tænke godt og grundigt over hvordan vi bruger vores sprog mere inkluderende. Vi er også meget bevidste om UX (brugeroplevelse) og søgemaskineoptimering (SEO).
Nu må næste skridt være, at vi tænker lidt mere over hvordan vi bygger vores hjemmesider, applikationer og systemer mere inkluderende – heldigvis koster det hverken en bondegård eller indbefatter nogen omfattende tandudtrækning.
Læs mere om MB Digitals arbejde med webtilgængelighed med fokus på døve